Študentské stránky | Bazár skrípt | Odkazovač | Linky

Hľadaj aj na .sk .cz webe


Servírovanie jedál

Matúš Gurník

Zásady pri servírovaní jedál:

- potrebný postoj za hosťom po jeho pravej strane,
- zásada nehlučného a esteticky ladeného pohybu,  

Z pravej strany hosťa sa servíruje:

-  pokrm so šalátom: šalát na ľavú stranu, pokrm pred hosťa
-  pokrm s kompótom: pokrm pred hosťa, kompót na pravú stranu
-  menu s prílohou: zvlášť sa podáva z pravej strany šalát, príloha s odkladacím príborom, na ľavú stranu pokrm pred hosťa alebo príloha s predkladacím príborom naľavo, pokrm pred hosťa a kompót na pravú stranu
-  všetky druhy nápojov ku jedálnemu nožu
-  nalieva sa z pravej strany hosťa, hrdlo fľaše sa nesmie dotýkať pohára.

Obsluhujúci z ľavej strany hosťa predkladá:   

a)  jedlá z mís, a to i vtedy, ak hosť si odoberá sám z jedla,
b)  výnimočne aj šaláty.

Servírovanie pokrmov

Predkrmy - podávajú sa v jednotlivých porciách na dezertnom tanieri.
Polievky - v polievkovej šálke

 - v šálke na vývar - s podšálkou a dezertné lyžice,
 - v polievkovej mise - polievky zvláštne a krémové pri slávnostných hostinách, ponúkajú sa

a)  hosťovi z ľavej strany,
b)  obsluhujúci nalieva na servírovacom stolíku naberačkou.

Hlavné jedlá - podávajú sa na tanieroch, prinášajú sa na podnose, prinášajú sa trojtanierovým spôsobom, predkladajú sa hosťovi z pravej strany pravou rukou. Ak sú prílohy dve, jedna z nich sa servíruje samostatne. K prílohe sa dodáva predkladací príbor s rukoväťou smerom k hosťovi.

Predkladanie je dôležitý úkon v obsluhe.Ak z misy predkladá jedlo na tanier buď pri servise alebo na servírovacom stolíku. V takomto prípade sa postupuje takto:

- mäso sa prekladá na ľavú dolnú stranu taniera,
- príloha sa prekladá do hornej časti taniera,
- prekladajú sa 2/3 porcie, zvyšná časť sa podáva sa doda-točne. 

Teplé múčniky - predkladajú sa na teplom tanieri, dezertný príbor.
Studené múčniky - krémy, pudingy, ovocné poháre v sklených miskách alebo pohároch, predkladá sa tanierik, kávová lyžička.

Zmrzlina sa podáva v zmrzlinovom pohári so zmrzlinovou alebo kávovou lyžičkou, s podšálkou, obrúskom.
Rezy, torty, rolády a záviny sa podávajú na dezertných tanierikoch múčnikovou vidličkou.

Ovocie - podáva sa na mise, umyté a vyleštené, dezertný tanier sa dáva pred hosťa s príborom na ovocie alebo dezertným príborom a oplachovačom prstov.

Súbor poslal: KrIGe

Projekt hostuje Slovaknet.
Ubytovanie | Kúpele | Austrália | Práca v Kanade | Catering | Last minute dovolenka